Verhuizen naar Spanje. Wat mag ik mee nemen?

Verhuizen binnen Nederland of België is een stressvolle onderneming, laat staan als in internationaal verhuist! Laat u daarom goed voorlichten, zodat u niet onverwacht voor verassingen komt te staan.

Bij een verhuizing binnen de EU, zijn er sinds 1993 een aantal richtlijnen die betrekking hebben op invoerrecht en belastingen etc.

  • Wanneer u verhuist naar Spanje, dan mogen uw persoonlijke bezittingen de grens over zonder dat u hierover belasting wordt geheven. Let wel: Het gaat hier om persoonlijke spullen zoals linnengoed, meubels, fietsen, kleding, motors, auto´s etc..
  • Schakelt u een verhuisbedrijf in, dan kan uw inboedel zonder problemen de grens over, zonder formaliteiten.
  • Indien de douane het idee heeft dat de invoer van uw persoonlijke spullen niet strookt met normaal persoonlijk gebruik en het idee hebben dat er commerciële doeleinden zijn, dan kunt u hierover belast worden. Wilt u met 15 tv´s en 10 computers de grens over, dan kan de douane nauwelijks geloven dat het hier om persoonlijke spullen gaat.

Soms houdt de douane steekproefsgewijs een controle. U moet dan wel de volgende zaken kunnen overleggen:

  • Uw verblijfsvergunning of een bewijs dat u ingeschreven ben in een Spaanse gemeente.
  • De koopakte (Escritura) of huurcontract van een huis in Spanje (een kopie).
  • Een geldig paspoort of ID-kaart.
  • Een inventarislijst van wat u allemaal meeneemt naar Spanje. U zet op de inventarislijst merken, modellen en serienummers. Deze lijst heeft u bij voorkeur in het Spaans gemaakt.
  • Aankoop facturen van bepaalde persoonlijke bezittingen, waarop de BTW vermeld staat.

Indien u zelf de verhuizing regelt, denk dan wel aan een goede transport verzekering. Zorg dat u ingedekt bent tegen risico´s van ongelukken, schade of diefstal onderweg. Een verhuisbedrijf is doorgaans goed verzekert tegen al deze zaken.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, dan kunt ze ons ten alle tijden stellen. Uiteraard zijn wij makelaars en geen verhuisdienst, maar u een beetje op weg helpen door wat advies te geven zullen wij altijd doen.

error: Content is protected
Open chat
Hello, how can we help?