Spaanse woningverkoop stijgt in februari 2018

Spaanse woningverkoop stijgt in februari 2018 met 18% en het marktherstel gaat maar door.

Het aantal Spaanse woningverkopen ingeschreven in het kadaster was in februari 2018 18% hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. Dit is de grootste stijging van februari sinds de hoogconjunctuur van meer dan een decennium geleden.

Er zijn 37.412 Spaanse huizenverkopen ingeschreven in het kadaster in februari 2018 en 41.480 als je ook de huizen opneemt die gesubsidieerd worden door de overheid, bekend als VPO. Dit is volgens de laatste cijfers van het National Institute of Statistics (INE), gebaseerd.

De huizenverkopen zijn in de meeste maanden sinds maart 2014 met dubbele cijfers gegroeid. Dit was het moment waarop het herstel van de huizenmarkt in Spanje begon. Echter is de omzet nog steeds 44% lager dan in het topjaar van 2007. De omzet in 2007 was overdreven en onhoudbaar, maar er lijkt nu nog steeds ruimte te zijn voor meer groei.

Houd er rekening mee dat deze cijfers achterblijven op basis van verkopen die zijn ingeschreven in het kadaster en niet op verkopen die in deze maand zijn voltooid.  Dus de cijfers lopen een aantal maanden achtetr. Meer recente cijfers zijn die van de Vereniging van Spaanse notarissen. Deze stegen met 2,7%.

Nieuwe huizen- en wederverkooptransacties stegen in februari respectievelijk met 17% en 16%, wat aantoont dat het herstel nu op beide pistons is geactiveerd. De verkoop van nieuwe woningen is het afgelopen jaar bijna elke maand met dubbele cijfers gestegen.

Als we kijken naar de evolutie van de verkopen per regio met een focus op gebieden die in aanzienlijke aantallen buitenlandse kopers aantrekken, zijn de verkoopcijfers tot nu toe vrijwel overal sterk gestegen, behalve Extremadura (waar de buitenlandse vraag geen groot deel van het plaatje uitmaakt) en Catalonië, waar de constitutionele crisis en politieke onzekerheid de buitenlandse kopers ontmoedigt. De omzet steeg met 59% in de provincie Castellón, de thuisbasis van de Costa del Azahar.

Het algemene beeld is een van de stijgende verkoopcijfers in de meeste delen van Spanje die in aanzienlijke aantallen buitenlanders aantrekken, met uitzondering van de Catalaanse provincies Barcelona, ​​Girona en Tarragona, maar zelfs in die regio’s was de verkoop zelfs positief, ondanks de politieke turbulentie.

U bent nog niet te laat en kunt nog steeds kopen voor een aantrekkelijke prijs.