Spanje is een zeer populaire bestemming voor expats, op zoek naar een aangenaam klimaat en een hoge levensstandaard. Of je nu denkt aan werken in Spanje in een van de grote steden, zoals Madrid, Barcelona, Valencia of Malaga, of met pensioen gaat aan de Spaanse kust, je vindt je perfecte plek in Spanje.

Als u van plan bent om naar Spanje te verhuizen, moet u een woning vinden om te wonen. Hoewel huren in Spanje een optie is, kiezen veel buitenlanders ervoor om onroerend goed te kopen als ze hier voor een langere termijn willen verblijven.

Met 78% is het eigen huisbezit in Spanje boven het Europese gemiddelde, betekent dat een groot deel van het onroerend goed al in buitenlandse handen is. Alleen al in het eerste kwartaal van 2017 werden bijna 15.000 woningen gekocht door buitenlanders.

Traditioneel zijn de Britten de grootste groep expats die beleggen in Spaans onroerend goed, maar door valutaschommelingen en zorgen over de Brexit zijn de aantallen kopers iets gedaald. Niettemin kopen meer expats dan ooit in Spanje – wat zorgt voor een veel meer gediversifieerde groep buitenlandse huiseigenaren.

Als u eraan denkt om hetzelfde te doen, moet u een weten hoe het proces van het kopen van een huis in Spanje als expat zal werken. Hier is een korte handleiding.

Hoe ziet de vastgoedmarkt er uit in Spanje?

De Spaanse vastgoedmarkt werd zwaar getroffen door de wereldwijde economische crisis. In de jaren voor de crisis behoorden de huizenprijzen tot de hoogste van Europa, met een aantal gebieden die in de 10 jaar voorafgaand aan de crash een groei van 250% te zien gaven. Vooral de Spaanse kustgebieden zagen stijgende prijzen, omdat mensen uit Spanje en daarbuiten tweede huizen kochten, waardoor de prijzen omhoog gingen.

Terwijl de Spaanse economie leed onder de economische crisis, deed de huizenmarkt het ook met een grote aanpassing. Over het hele land verloren vastgoedprijzen gemiddeld rond 40% van hun waarde tussen het einde van 2007 en het derde kwartaal van 2015. Deze daling heeft natuurlijk sommige gebieden erger getroffen dan andere. Hoewel de prijzen op jaarbasis bleven dalen, begon de daling na 2013 te vertragen en de vraag is nu groter dan ooit. De huizenmarkt in Spanje is in 2017 opnieuw positief gegroeid.

Spaans onroerend goed wordt nu door velen gezien als een sterke investering. Hierdoor hebben buitenlandse aankopen een belangrijke rol gespeeld bij het omkeren van de Spaanse vastgoedmarkt, waarbij veel expats huizen kochten in de grote steden en langs de kusten. Deze hernieuwde interesse heeft de prijzen opgedreven en de vooruitzichten voor 2018 zijn hetzelfde. Naar schatting zal de prijsstijging in de regio van 7% in Barcelona en 4% in Madrid in de loop van het jaar liggen. Over het hele land zijn de vooruitzichten voor een groei van ongeveer 2%.

Kunnen buitenlanders onroerend goed kopen in Spanje?

Er zijn geen speciale vereisten of papierwerk voor buitenlanders die onroerend goed in Spanje willen kopen, dus u zou geen problemen moeten hebben. In feite worden buitenlandse investeringen in Spaans onroerendgoed traditioneel aangemoedigd door de overheid, hoewel dit controversieel werd tijdens de crash, toen buitenlandse investeerders werden beschuldigd van het profiteren van de ellende van het land. Met de prijsstijging ziet het klimaat voor buitenlandse investeerders er opnieuw sterk uit.

Málaga is een provincie in Zuid-Spanje, aan de Costa del Sol, waar de provincie vooral beroemd om is. De provincie is genoemd naar de gelijknamige stad Málaga, die de hoofdstad ervan is. De provincie is een van de provincies van de regio Andalusië, en wordt omringd door de Middellandse Zee in het zuiden, en de provincies Cádiz, Sevilla, Córdoba en Granada.

Door de Costa del Sol, en doordat plaatsen als Torremolinos, Málaga, Estepona en Marbella in deze provincie liggen, is het een van de drukst door toeristen bezochte provincies van Spanje. Ook de meeste toeristen die andere delen van Andalusië bezoeken, komen met het vliegtuig in deze provincie aan.

Buiten de Costa del Sol, zijn er ook bezienswaardigheden in het binnenland van de provincie. Zo zijn er belangrijke natuurparken, zoals het Parque Natural de la Sierra de las Nieves en het park Parque Natural de los Montes de Málaga.

error: Content is protected
Open chat
Hello, how can we help?