De energiefactuur wordt jaarlijks duurder en duurder. Op Europees vlak probeert men dan ook de energiefactuur omlaag te brengen door een energie-vriendelijk beleid te stimuleren. Met andere woorden men wil energiezuinige woningbouw stimuleren.

Na een Europese richtlijn is deze regelgeving ook omgezet in de Spaanse interne wetgeving en is het verplicht om over een energiecertificaat te beschikken als je een woning wilt te koop stellen of wilt verhuren.

Wat is een Energie Certificaat of “Certificado Energético”?

Dit certificaat is een document opgesteld door een architect of een ingenieur, waar de energiewaarde van de woning wordt aangegeven zodat een potentiële koper of huurder een idee krijgt over de energiezuinigheid van de woning.

Nieuwe woningen hebben dit al, maar nu worden ook oudere woningen die nog niet over dit certificaat beschikken verplicht dit certificaat op te maken.

Dit certificaat beschikt bovendien over een herkenbaar kleurenvignet.

Wanneer heb je dit certificaat nodig?

Dit certificaat moet je hebben als je de woning wilt verkopen of op de huurmarkt wilt brengen. Zo kan je de woning bij een makelaar niet meer te huur of te koop worden gesteld zonder over dit certificaat te beschikken.

Als de woning op dit moment is verhuurd dan ontstaat die verplichting enkel als je van huurder verandert.

Let op: Vakantiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden verhuurd, worden van deze verplichting ontheven.

Wie is er verplicht dit certificaat op te maken?

De eigenaar van de woning.

Vanaf wanneer heb je die verplichting?

Dit geldt voor alle woningen die vanaf 1 juni 2013 te koop of te huur worden aangeboden.

Wat is de geldigheidsduur van zo’n certificaat?

Dit is geldig voor een periode van 10 jaar.

Waarom dient dit eigenlijk?

Dit certificaat geeft de mogelijkheid aan een potentiële koper of huurder om een keuze te maken tussen een energiezuinige woning of een woning met een slechter resultaat. De wetgever probeert eigenaars van woningen te stimuleren om woningen energiezuinig te maken.

Het is daarom van uiterst belang dat je over dit certificaat beschikt vooraleer je de woning bij de makelaar gaat te koop of te huur stellen. Eventueel kunnen wij bij Andaluza Estates u daarbij helpen.

Wat als ik verzuim dit certificaat te laten opmaken?

De controlebevoegdeheid ligt bij de Comunidad Autonoma, en die kan een fikse boete opleggen.

Wat kost zo’n certificaat?

Voor een standaard appartement of woning zal dit schommelen tussen de 150 euro – 450 euro.

Uiteraard zorgen wij in ons kantoor gratis voor de opmaak van zo’n certificaat als wij de verkoopbegeleiding voor onze rekening mogen nemen in exclusiviteit.

error: Content is protected
Open chat
Hello, how can we help?