Een NIE nummer. Wat is dat en wanneer heb je dat nodig?

Een Nie nummer is een fiscaal nummer dat iedereen die in Spanje woont heeft.

Wanneer heb je nou zo´n NIE-nummer nodig als buitenlander?

Als u in Spanje een van de volgende dingen wilt doen hebt u een NIE-nummer nodig.

  • een huis wilt kopen
  • een hypotheek wilt aanvragen
  • een verzekering nodig heeft
  • een bankrekening opent
  • een auto koopt of invoert
  • telefoon wilt aanvragen of water en electriciteit

De overheid accepteerd accepteert u enkel als ‘klant’ als u een N.I.E. nummer aanvraagt. Dat kan via de lokale overheid of de nationale politie van een plaatsje in de omgeving waar u zich wilt vestigen.
Maar er zijn meer mogelijkheden!

De gestor of boekhouder

De gestor kan u helpen met het verkrijgen van een residentiekaart (NIE). U heeft dit nummer dus nodig om bijvoorbeeld een stuk grond of woning in Spanje te kopen.
Een gestor zit tussen u en een boekhouder in, een administratieve kracht die uw verzekeringen regelt, belastingformulieren invult en dus een NIE nummer aan kan vragen.

Maar u kunt het het beste zelf regelen.

Het is het maar net wie je treft. Is een agent op vakantie dan is het bij de volgende de procedure allemaal ineens anders. Bij het afhalen van een document is het al niet anders.

Wij raden u aan de aanvraag zelf te doen, probleem is wellicht dat u deze dan ook zelf moet afhalen. Gebruik dan een gestor, die heeft het soms heel snel voor elkaar omdat die zo zijn contacten heeft.

Voor contact met een gemeenteambtenaar, politiefunctionaris of gestor moet u ter plaatste zijn, dat kost niet alleen geld maar vooral ook tijd. De aanvraag wordt ook niet direct afgehandeld, deze wordt in behandeling genomen en na verloop van tijd krijgt u bericht. In de tussentijd kunt u wel al handelen omdat u een dossiernummer krijgt. Zeker als u een bankrekening gaat openen heeft u uw dossiernummer nodig.

Of u gehuwd bent (in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden maakt feitelijk niet veel uit); u zult twee aanvragen in moeten  dienen.

Contact met Andaluza Estates

Ons bellen voor advies is op geen probleem, realiseert u zich echter dat wij nimmer specifieke informatie kunnen geven. De meeste algemene informatie staat al op deze website.

Wij geven heldere adviezen en begeleiden u bij de aan- of verkoop van uw huis in Spanje en alles wat daar bij komt kijken.

Onze adviezen en tussenkomst leiden altijd tot voordelen, per saldo:

  • bereikt u sneller uw doel
  • bent u goedkoper uit
  • of heeft u een combinatie van beiden dus
  • heeft u een prettiger gevoel
error: Content is protected
Open chat
Hello, how can we help?