Een bod op een huis in Spanje doen

U staat op het punt om de gelukkige eigenaar te worden van een prachtige Spaanse woning, maar dan slaat de twijfel toe. Een groot deel van uw spaargeld wordt in vastgoed geïnvesteerd. Als u over de juiste feitelijke informatie beschikt die de aankoop rechtvaardigt, is dit een goede beslissing. Echter, u wilt niet meer betalen dan noodzakelijk. Hoe pakt u dit aan?

Zorg er voor dat u de financiën op de rit hebt staan voordat u een bod doet. Dat bespaart alle partijen een hoop rompslomp. U kunt spijkers met koppen slaan en een bod doen wat u in staat stelt snel te handelen. Dat is in de meeste gevallen voor de verkoper een doorslag gevend argument om een la(a)g(er) bod te accepteren.

Ga er niet van uit dat uw bod klakkeloos geaccepteerd wordt. Het is in Spanje gebruikelijk dat er nog wat heen en weer onderhandeld wordt. Bedenk tevens dat er hier heel veel verkopers van heel veel nationaliteiten zijn die ieder hun eigen onderhandelingscultuur hebben. Een makelaar met ervaring die reeds meerdere jaren in de zone gevestigd is kan hier veel makkelijker mee omgaan dan een buitenlander die de zeden en gewoonten van Spanje niet kent.Ook al trekt de markt in Spanje aan, het is nog steeds raadzaam om een lager bod dan de vraagprijs uit te brengen. ‘Nee heb je en ja kun je krijgen´.

Aan de Costa’s wordt volgens de statistieken* gemiddeld zo’n 23 procent lager dan de vraagprijs geboden. Let wel; dat is het gemiddelde! Er zijn natuurlijk vele factoren die dit gemiddelde beïnvloeden. Ik ken gevallen waar een bod van 50 procent werd geaccepteerd, maar ook waar de verkoper stoer aan z’n prijs vasthield en slechts een symbolische korting wilde geven. De uitkomst van de bieding is zeker ook afhankelijk van de noodzaak van de verkoper om te verkopen.

  • Check de prijzen van recent verkochte vergelijkbare woningen in de directe omgeving;
  • Als potentiële koper kun je een taxatie laten verrichten door een taxatiebureau.
  1. Wat heeft de verkoper destijds betaald voor de woning? (om een gevoel te krijgen bij zijn inkoopprijs, te betalen winstbelasting enz.).
  2. Waarom verkoopt men? (scheiding, erfenis, ander huis gekocht, terug naar vaderland, financiële problemen, etc.);

Met die kennis kan een goed bod worden bepaald wat uiteindelijk ook kans van slagen heeft. Wij proberen als makelaar door de ogen van de verkoper te kijken om daarna in te schatten wat we voor zowel verkoper, als koper kunnen betekenen, met een win/win situatie. Daarnaast moet nagedacht worden over de fiscale structuur; zetten u het op uw naam, of (gedeeltelijk) op naam van de kinderen met het vruchtgebruik voor uzelf, etc.