Bouw je droomhuis in Spanje. Wat staat u te wachten?

Soms is het erg moeilijk om de Spaanse woning te vinden die exact aan alle woonwensen voldoet. Grote verbouwingen zijn dan noodzakelijk om u uiteindelijk tóch ‘thuis’ te kunnen voelen.

Als dat voor u geldt, is het wellicht interessant om na te denken over het ontwerp van uw ideale woning en deze nieuw te laten bouwen. In dit artikel vertellen wij u meer over de bouw in Spanje. En vooral waar u op moet letten en waar u rekening mee dient te houden.

STAP 1: Locatie kiezen

Er zijn vele percelen te koop aan de Costa del Sol welke sterk in prijs kunnen verschillen. De prijzen per m2 gaan vanaf 150 euro voor een plot iets verder weg van de kust tot wel 1000 euro voor direct aan het strand. En natuurlijk alles wat ertussen in ligt.

STAP 2: De aanschaf van het stuk grond.

Voordat u besluit tot een koop over te gaan is het raadzaam om een goede en betrouwbare advocaat in de hand te nemen. U betaald een borgsom aan deze advocaat om het stuk grond van de markt te nemen. Vervolgens gaat de advocaat voor u aan het werk en onderzoekt of de grond wel als stempel ¨bouwgrond¨ heeft en of alles vrij is van schulden zoals achterstallige belasting of iets dergelijks. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand denkt het perceel van zijn dromen te hebben gevonden en dat achteraf blijkt dat er met de beste wil van de wereld nooit geen bouwvergunning zal worden afgegeven, simpelweg omdat het niet in het bestemmingsplan van de gemeente ligt.

Op het moment dat alles in orde blijkt te zijn, schrijft de advocaat de borgsom over naar de advocaat van de verkopende partij, dus niet naar de verkoper zelf. Dit is ook het moment dat het voorlopige koopcontract getekend gaat worden. Ongeveer 4 tot 6 weken na ondertekening is het klaar om naar de notaris te gaan om het definitieve koopcontract te tekenen, waarna u de wettelijke eigenaar bent van de grond.

STAP 3: Het uitkiezen van de architect.

Er zijn vele architecten die allemaal vechten om klanten. Laat u niet gek maken door mooie beloften, maar kies iemand waar u een prettig gevoel bij hebt en die een goede reputatie heeft. Tezamen met uw architect gaat u uw droomhuis samenstellen. Hoe groot het huis gaat en kan zijn ligt aan de grootte van de bouwgrond. In de alle gemeenten mag er maar een bepaald percentage van de bouwgrond ook daadwerkelijk bebouwd worden. Dit ligt meestal tussen de 15 tot 40% van de oppervlakte. De architect vraag alle benodigde vergunningen aan en kan u precies vertellen wat er op uw stuk grond gebouwd mag worden. Er zijn vele regels, zoals het aantal verdiepingen. Een gedeelte van dit traject kunt u gelijk op laten lopen met wat er beschreven is in stap 2. Het is wel zo prettig om van tevoren te weten welk percentage er bebouwd mag worden op het stuk grond waar u Uw oog op hebt laten vallen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan als u bijvoorbeeld maar 15% van uw perceel van 500 m2 mag bebouwen. In dit geval zou u dus maar een huis met een totale oppervlakte mogen bouwen van 75 m2 !

Vanaf het moment dat u de architect de opdracht geeft, zal hij u een startbedrag vragen.

Een architect werkt vaak samen met een bouwonderneming waar hij goede ervaringen mee heeft. Natuurlijk bent u vrij om uw bouwer zelf te kiezen. Spaanse bouwers hebben vaak geen goede naam, maar men mag niet iedereen over een kam scheren. Er zijn vele bouwondernemingen met andere nationaliteiten zoals Scandinaviërs, Belgen, Duitsers of Nederlanders etc. Veel klanten vinden het toch prettiger om in hun eigen taal te communiceren, hoe goed hun Engels of andere taal ook is. Dit om het risico op eventuele misverstanden te vermijden.

Het is tevens raadzaam om een geologisch technisch bodemonderzoek te laten doen, zodat u van tevoren weet wat de structuur en kwaliteit van de grond is. Deze kosten liggen tussen de 1000 en 2000 euro. Met dit onderzoek sluit u verrassingen uit. De bodem zou wel eens een rots kunnen zijn, zodat er veel geld moet worden uitgegeven aan het weghalen hiervan. Het geologische technische bodemonderzoek van het perceel wordt gedaan zodra de koper de 6000 € reservering heeft betaalt (meestal inbegrepen in de reserveringskosten)

De totale tijd voor een gemiddelde villa is rond de 12 maanden vanaf de start van de bouw.

Zij zijn tevens een bouwonderneming met geteste en betrouwbare onderaannemers.

Er is met deze firma een financiering mogelijk van 70% bij de Cajasur Bank.

STAP 4: De kosten

Een huis laten bouwen kost tussen de 800 euro per m2 voor een simpel ontwerp met goede maar minder luxe materialen tot een 2000 euro per m2 voor wie alle luxe verwacht. Als u rekent op rond de 1500 euro per m2, bouwt u een goede middenmoot en mag u zeker wat luxe verwachten.

De betalingen gaan net als in elk ander land in deelbetalingen. Een eerste betaling ligt rond de 25% van de totale kosten. De meeste bouwondernemingen werken met een bankgarantie, zodat als er onverhoopt beren op de weg komen, uw investering veilig is gesteld. Uw advocaat kan u daarbij met raad en daad bij helpen uiteraard.

Op een nieuwbouw project moet er ook belasting betaald worden. Dit zou in geval van nieuwbouw 10% zijn.

error: Content is protected